יום הקרוהן והקוליטיס העולמי

"יום המודעות העולמי לקרוהן וקוליטיס" (World IBD Day) מצוין בישראל וב-27 מדינות נוספות ברחבי העולם בחודש מאי, מדי שנה. יום זה מצויין במטרה להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור הרחב אודות מחלות המעי הדלקתיות ואופן השפעתן על חיי היום יום של החולים.

על פי ההערכה, מספר החולים במחלות אלה בישראל עומד על כ-30,000 חולים, מהם כ- 2,000 ילדים. מספר החולים בעולם מוערך בכ-5 מיליון איש, עם יחס שווה, פחות או יותר, בין המחלות. שיעור הפגיעה בגברים ובנשים נוטה גם הוא להיות שווה.

מחלות המעי הדלקתיות (Inflammatory Bowel Diseases), קרוהן וקוליטיס כיבית, הינן מחלות כרוניות חשוכות מרפא, התוקפות את מערכת העיכול, ומתבטאות, בין היתר, בכאבי בטן קשים ושלשולים בלתי פוסקים. המחלות מלוות בסיבוכים נוספים כגון דלקות פרקים, תופעות עוריות, אפטות ועוד. כאשר מתרחשות התלקחויות דלקתיות של המעי, מחמיר המצב עד לכאבים בלתי-נסבלים המלווים פעמים רבות באשפוזים. כל אלה מביאים לאובדן ימי עבודה וקשיים בתפקוד בחיי היום-יום. חולים רבים מדווחים כי ההיבט החברתי של המחלות הללו, הינו לא פחות משמעותי מתסמיניהן הרפואיים.

אופיין האינטימי של מחלות אלה משפיע בצורה קשה על איכות החיים ועל התפקוד בחברה, במקום העבודה, על הזוגיות ועל המשפחה. לעיתים הן גורמות לקשיים ביצירת קשרים חברתיים, בעיקר בקרב ילדים ובני נוער. עקב כך, חלק נכבד מהחולים "שומרים את הכאב" עמוק בבטן וממעטים להיחשף.

מטרתו של אתר זה הינה לסייע ל"הוציא את הכאב מהבטן" של החולים, באמצעות פרסום סיפורי ההישרדות של חולים רבים מישראל ומרחבי העולם שהוכיחו כי ניתן להשתלב בחברה ולנהל חיים תקינים, מלאים, ומוצלחים מאוד, עם מחלות המעי הדלקתיות.

יום הקרוהן והקוליטיס 2012 - הודעה לעיתונות
יום הקרוהן והקוליטיס 2012 – נספח עובדות ונתונים

מהן מחלות מעי דלקתיות?

מחלות מעי דלקתיות או IBD (Inflammatory Bowel Diseases), מתחלקות לשתי מחלות עיקריות:
  • קרוהן – Crohn's Disease
  • קוליטיס כיבית– Ulcerative colitis

מהי מחלת הקרוהן?

מחלת קרוהן (Crohn's disease) הינה מחלה דלקתית כרונית של מערכת העיכול, המתבטאת בדלקת ממושכת או התקפית אשר פוגעת בעיקר במעיים, אך יכולה לפגוע באתרים שונים במערכת העיכול מהפה ועד פי הטבעת. בחלק מהחולים יש גם מעורבות דלקתית של איברים אחרים בגוף כגון פרקים, עיניים, רירית הפה והעור. המחלה יכולה להופיע בכל גיל, אולם היא בראש ובראשונה מחלה של מתבגרים ומבוגרים צעירים בגילאים15-35 . יחד עם זאת, מחלת קרוהן יכולה להתרחש אף באנשים בני 70 ויותר, ובילדים קטנים. המחלה קרויה על שמו של ד"ר בוריל ב. קרוהן, אשר בשנת 1932 יחד עם שני עמיתיו, ד"ר לאון גינצבורג וד"ר גורדון ד. אופנהיימר, פרסמו מאמר אשר תיאר את המאפיינים של מה שידוע כיום כמחלת קרוהן.

ממה נובעת המחלה? מחלת קרוהן נובעת מהפעלה מוגזמת ובלתי מרוסנת של מערכת החיסון במעי, המובילה לדלקת בדופן המעי. הגורם המדויק להפעלה מוגזמת זו טרם ידוע, וככל הנראה הינו שילוב של רקע גנטי מסוים ותגובת יתר לחיידקים הנורמאלים המאכלסים את המעי.

מהם ביטויי המחלה? מחלת קרוהן מתבטאת במרבית המקרים בשלשול, לעתים עם דם או ריר, ובכאבי בטן עם או בלי אירועים של חום. ייתכנו גם כאבי פרקים, דלקות עיניים או פריחות בעור. חלק מהחולים סובלים גם מסיבוכים כגון היצרות של חלל המעי, התנקבות המעי, כיבים ועוד.

המחלה אינה ניתנת לריפוי. מטרת הטיפול הרפואי הינה לדכא את התגובה הדלקתית, במטרה להשיג הפוגה של המחלה וכן למנוע התלקחויות. היא עשויה לפגוע משמעותית באיכות החיים, אך באמצעות מגוון הטיפולים הקיים ניתן להקל באופן ניכר על הסבל הנגרם מהמחלה, ואף להביא לשקט מוחלט של פעילות המחלה בחולים רבים.

מהי מחלת הקוליטיס הכיבית?

קוליטיס כיבית (דלקת כיבית של המעי הגס) היא מחלה דלקתית כרונית של המעי הגס. היא מתאפיינת בכיבים שטחיים בדופן הפנימית של המעי הגס, העשויים להופיע באזורים ספציפיים של המעי מאזור הרקטום ועד לתחילת המעי הגס באזור הצקום, או לאורך כל המעי הגס (פאן-קוליטיס). מחלת הקוליטיס מערבת אך ורק את רירית המעי הגס, בניגוד למחלת הקרוהן, המערבת את כל דופן המעי. הסברה העדכנית קובעת כי מדובר במחלה אוטואימונית. המחלה מתפרצת בדרך כלל בגיל צעיר, מגיל ילדות עד לשנות העשרים המאוחרות. יתכן שיא נוסף של התפרצות סביב גיל 60.

ממה נובעת המחלה?
טרם נמצא גורם אחד למחלה, והסברה המקובלת היא שהמחלה היא מולטי-פקטוריאלית, דהיינו שגורמים רבים תורמים לפריצתה: נטייה גנטית, תזונה, זיהום סביבתי ומצבי לחץ.

מהם ביטויי המחלה?
תסמיני המחלה כוללים: שלשול דמי, כאבי בטן, ירידה בתאבון, לעיתים אי שליטה ביציאות. כמו כן, עשויות להופיע בחילות או הקאות, חום ואנמיה.

דרכי הטיפול במחלות קרוהן וקוליטיס כיבית
הטיפול התרופתי ניתן לאחר דיון מעמיק עם הצוות המטפל ובהתאם למצב האישי של כל חולה. ניתן לומר שקיימות 3 קבוצות עיקריות של טיפול תרופתי:

  1. תכשירי ASA5 כגון: פנטסה וראפאסל, בעלי השפעה על מחלה קלה עד בינונית. יעילים בעיקר בקוליטיס כיבית.
  2. אימונומודולטורים כגון: פורינטול ואימוראן, תכשירים המדכאים את פעילות מערכת החיסון, ויעילים בקרוהן ובקוליטיס כיבית לשמירה על רגיעה ולהפחתת הצורך בטיפול סטרואיד לי.
  3. טיפולים ביולוגיים כגון: יומירה ורמיקייד, תכשירים המהווים פריצת דרך חשובה בטיפול במחלות מעי דלקתיות בעשור האחרון. התכשירים הם נוגדנים כנגד הציטוקין הדלקתי a-TNF וניתנים בהזרקה תת עורית או עירוי תוך ורידי.

בזמן התקף של המחלות עולה לעיתים הצורך בשימוש בסטרואידים. הסטרואידים פועלים במהירות בהתלקחויות בינוניות ואף קשות, ויעלים בהשריית הפוגה בקרוהן ובקוליטיס כיבית. הם ניתנים דרך הוריד או פומית. לסטרואידים תופעות לוואי רבות, העולות בשכיחותן ככל שעולה משך השימוש והמינון, ולכן השימוש בהם מוגבל.


יום המודעות העולמי לקרוהן וקוליטיס בישראל מופק מידי שנה בסיועם האדיב של גופים וחברות ביניהן:

Abbott Laboratories, Janssen-Cilag, Neopharm Israel, Pharma Swiss, Megapharm, MSD, Ferring Pharmaceuticals,
מעבדות רפא בע"מ, נ.מ.ר. זיבצקי שוקי הון וביטוח.
מובהר בזאת כי העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס בישראל בלבד אחראית להפקתו של יום המודעות העולמי לקרוהן וקוליטיס בישראל, מידי שנה, ולמגוון הפעילויות הכלולות בו לתוכנן, לרבות אתר זה.


חזרה למעלה